Deze stoornis komt regelmatig voor en wordt vaak veroorzaakt door een ernstige gebeurtenis. We spreken van een trauma als u iets heftigs heeft meegemaakt waarvan u last blijft houden. De gebeurtenis riep sterke reacties op zoals gevoelens van ongeloof, verbijstering en machteloosheid.
Het ontstaan van een trauma
Een trauma kan ontstaan als u een situatie hebt meegemaakt waarbij u bedreigd werd of geconfronteerd werd met de dood zoals bij een bankoverval of een situatie waarbij u met een mes bent bedreigd. Maar ook als er geen doodsbedreiging is geweest kan een gebeurtenis zo schokkend zijn dat u er last van blijft houden.
Trauma’s kunnen onder andere ontstaan bij geweldsmisdrijven, ongelukken, rampen, seksueel misbruik, plotseling overlijden van iemand die u dierbaar is, bij een confrontatie met een plotselinge ernstige ziekte, in oorlogssituaties, enzovoort.
Gebeurtenissen die ‘goed’ aflopen
Ook van situaties waarvan u erg bent geschrokken kunt u uit uw evenwicht raken, zoals bijvoorbeeld bij een ‘bijna ongeluk’. Een machinist kan nog nét op tijd remmen voor een kind dat een spoorwegovergang oversteekt. Vaak bent u dan bezig om ‘wat er had kunnen gebeuren’. U denkt daarover en creëert voorstellingen daarbij die sterke angsten en negatieve gevoelens oproepen.
Trauma-gevoelig
Een aantal mensen maken in hun werk schokkende gebeurtenissen mee. Zo zijn er bijvoorbeeld beroepen die ‘trauma-gevoelig’ zijn zoals politierechercheurs, brandweerlieden, ambulancepersoneel en gevangenisbewakers.
De meeste mensen kunnen een opgelopen trauma zelf verwerken, vaak met steun vanuit de naaste omgeving, maar sommigen houden er ernstige, aanhoudende problemen aan over. Dan is hulp van buiten heel belangrijk omdat het rondlopen met een trauma uw leven ernstig kan belemmeren.
Behandeling
EMDR is een techniek die vaak wordt toegepast bij het verwerken van een opgelopen trauma.