Fobie

Het woord fobie komt van het Griekse woord ‘fobos’. Dit betekent vlucht of angst. Men spreekt van een (enkelvoudige) fobie als u voor één specifieke situatie, dier, verschijnsel of voorwerp bang bent.Een enkelvoudige fobie is een duidelijke en aanhoudende angst voor een dier, voorwerp of situatie. We spreken van een fobie als de angst een zodanige invloed op je leven heeft, dat het je ernstig belemmerd. Er kan ook sprake zijn van walging in plaats van angst. Ook plaatjes, films of pluchen beesten kunnen hevige angst veroorzaken. De verschijnselen zijn trillen, zweten, hartkloppingen enz.

Er bestaan verschillende soorten specifieke fobieën

  • Angst voor een dier: u bent bang dat het beest u iets gaat aandoen (spin, kikker, hond, slang, vlinder). Later weet u heel goed dat het niet levensbedreigend is.
  • Natuurverschijnselen (onweer, wind of storm) of een kenmerk uit de omgeving (hoogtevrees, flats, bruggen). Het zou bijvoorbeeld kunnen dat men vanwege de angst voor onweer zichzelf opsluit in een toilet of elk uur naar het weerbericht luistert.
  • Concrete situatie: angst om te reizen per vliegtuig of op een snelweg; angst voor een lift, paskamer, tunnel, kelder. Claustrofobie: u ervaart paniekgevoelens in gesloten ruimten en u kunt het gevoel hebben dat u gaat stikken.
  • Medisch: bijvoorbeeld angst voor het ziekenhuis, angst voor injecties of bloed en angst voor de tandarts.
  • Restcatagorie: slikken, braken