Controledwang

Controledwang is het dwangmatig controleren om de zekerheid te hebben dat alles in orde is.Dit controleren doet u omdat u anders angstig blijft dat er iets vervelends of zelfs rampzaligs kan gebeuren als u de controlehandeling niet goed hebt uitgevoerd.

Het blijft niet bij één keer controleren maar u bent hier doorgaans veel tijd mee kwijt. U weet namelijk nooit zeker of u goed hebt gecontroleerd, dus controleert u nogmaals en nogmaals. U hebt zowel last van uw angst als van het uitvoeren van de dwanghandelingen.

Er zijn verschillende voorbeelden van controledwang, zoals bijvoorbeeld het eindeloos controleren of het koffiezetapparaat uit staat (omdat u anders bang bent voor brand), checken of u de deur echt wel goed op slot hebt gedaan (bang voor inbraak), op uw werk controleren of u de administratieve gegevens goed hebt ingevoerd en geen fouten hebt gemaakt, eindeloos kijken naar een kaars om er zeker van te zijn dat u geen vlam meer kunt zien en dus niet meer brandt. Deze vorm van dwang kan zich ook op andere dingen richten, maar kenmerkend is het controleergedrag.