Smetvrees

Mensen hebben een obsessieve angst om vies of besmet te raken. Hierdoor richt de angst zich vaak op het schoonmaken zoals het (dagelijks) poetsen van uw huis of het veelvuldig wassen van uw lichaam of uw kleding. Iemand kan bijvoorbeeld veel tijd besteden aan het dwangmatig schoonmaken van het toilet en de deurklinken.

Vies

Het kan zijn dat u zichzelf altijd vies voelt. Zo kunt u uren lang onder de douche staan om uzelf van top tot teen te wassen, meestal volgens bepaalde rituelen die u telkens weer heel precies uitvoert. U kunt ook erg opletten om niets aan te raken wat ‘vies’ is. U wilt bijvoorbeeld niet op een bepaalde stoel zitten, een trapleuning aanraken of met uw rug ergens tegenaan leunen.

Bacteriën

Reinigingsrituelen kunnen zich uitbreiden op allerlei gebieden naarmate u er steeds meer aan toe geeft.  Het is heel vermoeiend en mensen lijden er veel onder. Vaak is er de angst voor besmetting met bacteriën en virussen waardoor u bijvoorbeeld iemand geen hand durft te geven, u een persoon niet durft aan te raken of iemand geen zoen wilt geven ter begroeting.

Ontsmetten

Als u van buiten komt, kan het zijn dat u eerst de kleding wilt gaan ‘ontsmetten’ Sommige mensen leggen dan een plastic zak bij de voordeur waar ze zich uitkleden en eerst onder de douche gaan voordat ze nieuwe kleding aantrekken. Ook kan het zijn dat u de boodschappen die u hebt gedaan ontsmet voor u ze in de kast zet.

Smetvrees kan uw leven gaan beheersen. Mensen weten vaak wel dat zoveel reinigingsrituelen niet nodig zijn.